Blog

Verlaagd btw-tarief voor gas en elektriciteit

Verlaagd btw-tarief voor gas en elektriciteit

Wist u dat sedert 1 juli 2023 het verlaagde btw-tarief voor gas en elektriciteit gelinkt aan het criterium ‘niet-zakelijk gebruik’ uit de accijnswetgeving werd gekoppeld ?

Dit om het toepassingsgebied van de btw- en accijnsmaatregelen perfect overeen te laten stemmen. Het ondernemingsnummer wordt op deze manier geschrapt als criterium.

Doordat de toepassingsgebieden voor btw en accijnzen volledig op elkaar worden afgestemd, kan dit voor een VME betekenen dat dit verlaagde btw-tarief van toepassing kan zijn bij een energieleveringscontract dat zij afsluit, volkomen los van het gegeven van het voeren van een ondernemingsnummer. Wij doelen op overeenkomsten van overwegend niet-zakelijk gebruik, veelal het geval.

Belangrijk om te weten is dat het ondernemingsnummer wel geldt als weerlegbaar vermoeden dat het gaat om een levering voor zakelijk gebruik met standaard tarief van 21% bbtw. Het is dus belangrijk om als VME (afnemer) aan uw leverancier (distributeur) uitdrukkelijk mee te delen dat het gaat om een contract voor overwegend niet-zakelijk gebruik!