Juridische bijstand rond mede-eigendom en beheer

 

Externe Commissarisopdrachten / Audit boekhouding VME 

Heel wat problemen binnen de VME hebben betrekking op financiële issues (zowel individuele – als globale afrekeningen, betaling werken met reservekapitaal, aanleg reserve en de begroting ervan, …).

In art. 577-8/2 B.W. is voorzien:

De algemene vergadering wijst jaarlijks een commissaris inzake de rekeningen of een college inzake commissarissen van de rekeningen aan, die al dan niet mede-eigenaar zijn, en die de rekeningen van de vereniging van mede-eigenaars controleren, wier bevoegdheden en verplichtingen bij het reglement van interne orde worden bepaald.

Wij blijven er voorstander van dat deze functie, al was het maar om de kosten terzake te beheersen, wordt waargenomen door een mede-eigenaar die daartoe weliswaar gepaste kwalificaties kan voorleggen.

Anderzijds kan het in sommige situaties aangewezen zijn, om alle objectiviteit te bewaren, dat een externe dienstverlener wordt aangesteld.

Diens tussenkomst kan al naargelang het geval en niet-limitatief gesuggereerd bevatten:

  • De vervulling van de commissarisopdracht zoals de wetgever het bedoelt,
  • Het doorvoeren van een gedetailleerde audit, al dan niet als commissaris of extern expert, hetgeen resulteert in een verslag dan van nut kan zijn om op minnelijke wijze tot een oplossing van een geschil tot onduidelijkheid te komen, …
  • Het verlenen van advies over het voeren van de boekhouding, bijvoorbeeld bij grote renovatiewerken,
  • Het helpen begeleiden en opstellen van een duidelijke begroting,

CLABOTS Advocaten biedt u deze diensten aan. Vraag vrijblijvend uw offerte op maat aan.

 

Bemiddeling binnen de VME

De syndicus bekleedt zijn taak als onafhankelijk en uitvoerend orgaan van de Vereniging van Mede - eigenaren, hierin aangestuurd door de Algemene Vergadering.

Deze wijze van samenwerking durft door misverstanden over de wettelijke - en contractuele invulling van de taak van de syndicus wel eens mislopen.

Als erkend bemiddelaar kennen wij deze achtergrond goed, en menen wij, uiteraard eveneens onafhankelijk, de organen en actoren binnen de VME te kunnen bijstaan in het uitklaren van interne onduidelijkheden of crisissituaties. Vergeet niet dat de negatieve connotatie die een crisis veelal mee krijgt, even goed als opportuniteit naar "beter" en "anders" kan betekenen ...
Indien wij kunnen helpen, horen wij dat graag!


Voor verdere informatie of duiding: s.verbeemen@clabotsadvocaten.be

 

Outsourcing - freelance syndicusdiensten

Voor het syndicuskantoor bieden wij onder de vorm van freelance opdrachten onze diensten aan, waarbij u in het bijzonder kunt terugbuigen op onze juridische expertise, maar ook op onze praktijkervaring.

Indien de syndicus met een tijdelijk personeelstekort kampt, of tijdelijk juridische ondersteuning wenst in concrete issues binnen de beheerde VME's, stellen wij een concept voor waarbij wij in alle onafhankelijkheid (dus niet als raadsman van de syndicus noch van de Mede - eigenaren, maar, samen met de syndicus, met als enige focus het goede beheer van de VME) tijdelijk kunnen ondersteunen.


Voor verdere informatie of duiding: s.verbeemen@clabotsadvocaten.be

 

Audit en aanvraag premies voor de VME 

Wij begeleiden en adviseren syndici en vme’s bij de aanvraag van premies 

  • bij renovatie van gemeenschappelijke delen (isolatie dak, vloer, muren …)
  • bij de plaatsing van gemeenschappelijke  energiebesparende installaties (warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen,…)

en voor zover dit meerdere appartementen of wooneenheden van verschillende eigenaars in één gebouw betreft (niet inzake investeringen in privatieve delen).

 

Voor collectief verwarmde gebouwen kunnen sinds 24 april 2023 weer energiepremies worden aangevraagd. 
Om als mede - eigenaar hetzij bewoner uw privé aanvraag te kunnen indienen, moeten op gebouwniveau de nodige gegevens worden aangemeld (KBO nummer en gegevens facturatie).


In deze betreft het tegemoetkomingen voor de maanden januari, februari en maart van dit jaar.
Deadline aanvraag : 31.07.2023 ! 

Vragen ? Contacteer ons dan via info@clabotsadvocaten.be 

 

Bijstand of vertegenwoordiging  Algemene Vergadering

 

 

Iedere mede-eigenaar is automatisch lid van de algemene vergadering van de VME.

 

Andere aanwezigen zijn, indien geen mede-eigenaar, desgevallend de syndicus en de commissaris van de rekeningen. Zij zijn immers volwaardige organen binnen de VME.

Niet alle mede-eigenaren zijn verheugd, of zelfs in de mogelijkheid, om de algemene vergadering bij te wonen. Niet elke mede-eigenaar staat te popelen om minstens één keer per jaar in debat te treden met de andere mede-eigenaren. Soms zijn er fysieke beletselen, schroom, een bij zichzelf gekende neiging om conflicten te vermijden en dus niet uit te durven komen voor de eigen mening of het eigen belang..

 

Het moet mogelijk zijn dat de mede-eigenaar zich in die gevallen laat bijstaan of minstens laat vertegenwoordigen. Dat kan.

 

Eerstens kan elke mede-eigenaar zich laten bijstaan door een derde, die weliswaar een eigenaardige formele geplogenheden moet volgen,. Met name moet deze minstens vier werkdagen op voorhand omtrent zijn deelname de syndicus verwittigen door middel van een aangetekend schrijven.

Wat met laattijdige verzoeken aan deze derde (advocaat, architect, familielid,…) om de mede-eigenaar te vergezellen? Wat met de interpretatie van de notie van vier werkdagen?

We adviseren dat bij betwisting over de formaliteit en daarmee de toegang die men al dan niet zou verlenen, men een beslissing daarover over laat aan de algemene vergadering, en dat deze niet - ab initio - berust bij de syndicus. Bijvoorbeeld wetende dat de wetgever in alle geval voorschrijft dat zo'n derde de algemene vergadering niet mag monopoliseren - principe dat men nog al eens poogt te vergeten - en wetende dat dergelijke aanwezigheid niet per se een negatieve connotatie moet hebben. Dit kan integendeel ook een absolute bijdrage aan constructief debat (kennisdeling, duidelijkheid, rust,…) opleveren.

 

Het is trouwens net om die reden dat de wetgever in deze mogelijkheid voorzag.

Iemand principieel weren kan een gemiste kans opleveren…

 

Tweedens kan elke mede-eigenaar kortweg een volmacht verlenen aan iemand die zelf geen mede-eigenaar moet zijn.

Ook deze mogelijkheid schept opportuniteiten, maar dan vooral voor de mede-eigenaar die zich hierdoor ontzorgd kan weten.

Dergelijk mandaat kan zelfs opgenomen worden in een zorgvolmacht.

In plaats van eenvoudigweg niet te participeren, raden we elke mede-eigenaar steevast aan om zich minstens te laten vertegenwoordigen bij volmacht.

Waarom geen gevolmachtigde aanduiden die men dezelfde functie toegedicht dan de private banker ?

 

Aldus… de aanstelling van een Private Property manager - die daarenboven nog een adviesfunctie kan waarnemen -  ... een goed idee ?

 

Wij vinden het noodzakelijk dat de mede - eigenaar goed vertegenwoordigd wordt in zijn mede - eigendom.

We bieden de mogelijkheid om u daarin te ondersteunen aan, vraag vrijblijvend naar onze voorwaarden.

 

CLaBOTS helpt bij de aanvraag van uw "Mijn VerbouwPremie".

Zeker nu de mogelijkheid tot aanvraag van deze premie wordt uitgebreid naar investeringen in gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen, is dit een opportuniteit die de appartementsmede-eigenaar, die betrokken raakt in een verregaand en duur renovatieproces, niet mag vergeten.

Indien u wenst na te gaan of u in aanmerking komt, of u heeft hulpt nodig bij de samenstelling van uw dossier, zijn wij graag ter beschikking.