Woninghuur

 

Sedert juli 2014 zijn de gewesten zelf bevoegd voor het uitvaardigen van woninghuurwetgeving.

Hieraan heeft ook Vlaanderen gevolg gegeven onder de vorm van het Vlaamse woninghuurdecreet dat van toepassing werd voor overeenkomsten voor verhuur van een woning in Vlaanderen vanaf 01.01.2019.

In dit decreet lezen we onder andere dat eerdere principes nu duidelijk zijn omschreven en voorzien, daar waar deze vroeger nog gebaseerd waren op gebetonneerde rechtspraak of opvattingen in de rechtsleer.

Betekenisvol is evenwel nog meer, dat in deze vernieuwde woninghuurwetgeving aandacht is besteed aan de actualiteit.

Het begrip “woning” is verbreed, en beperkt zich niet tot de hoofdverblijfplaats van de huurder; voor overeenkomsten zoals renovatiehuur, medehuur, studentenhuur … is nu ook in wettelijke voorschriften voorzien.

Hiermee gaan we gewapend te toekomst tegemoet. Een toekomst waarin

  • Verhurende eigenaren hun patrimonium verregaand (moeten) renoveren;
  • renovaties die bovendien eerder de huurder ten goede komen, zodat er mogelijkheden moeten zijn om de huurwaarde op basis daarvan tussentijds alsnog te doen wijzigen;
  • men niet langer voorbij kan aan de behoeft naar een marktaanbod van betaalbare huurwoningen, daar waar investeerde initieel het liefst mikten op het “hogere” huursegment … ;
  • medehuur en co – wonen vanzelfsprekende worden omwille van schaarser wordende ruimte,
  • maar ook het gegeven dat men minder honkvast is en onder die omstandigheden sneller geneigd is om regelmatig te verhuizen …
  • etc…

CLABOTS informeert graag over hoe u proactief als beheerder van uw onroerende patrimonium op deze ontwikkelingen kunt inspelen. Dit vanuit juridische maar ook sociologisch oogpunt.

Vragen zijn altijd welkom. Stel ze via het contactformulier of via info@clabotsadvocaten.be.