Media

Beheer van 800.000 appartementen in Vlaanderen wordt een knelpunt

"In Vlaanderen staan zo'n 120.000 appartementsgebouwen - met een 800.000 wooneenheden - en het beheer daarvan wordt een probleem", zegt projectleider Werner Couck van VASTGOED-TV. In samenwerking met BUILDERS FACTS werd een rondetafel georganiseerd met diverse experts om na te gaan hoe dat precies zit.

Heibel in het appartementsgebouw

Astrid Clabots, auteur van het boek 'Heibel in het appartementsgebouw', zegt: "Een eerste knelpunt in appartementen en mede-eigendom is uiteraard het feit dat buren zeer dicht op mekaar zitten en dat niemand nog doet wat hij of zij wil. Er zijn basisakten, huisreglementen en externe beheerders die de individuele vrijheid beknotten en daar komt inderdaad vaak heibel van. Bovendien spelen verschillende - al dan niet financiële - belangen van mede-eigenaars mee, ingevolge de vaak verscheiden samenstelling van de Vereniging van Mede-Eigenaars.

Chris De Bock van FIDIMCO kan daar als syndicus van meespreken. "De positie van de syndicus is steeds complexer. Die moet voldoen aan tal van regels en voorschriften inzake boekhouding, financieel, juridisch en administratief beheer. Om niet te spreken van de vele technische voorschriften inzake veiligheid en energie die moeten worden nageleefd en een stevige parate kennis vereisen."

2020 

Tegen 2020 moeten appartementen in orde zijn met de voorschriften voor bijvoorbeeld dakisolatie, ramen, HVAC en het is zo dat gebouwen die niet voldoen aan die normen, daarvoor strafpunten kunnen krijgen en dat appartementen mogelijk zelfs niet meer verhuurd kunnen worden. 

Joris Breugelmans van keuringsorganisme BTV zegt: "Dat maakt dat de syndicus vaak de pineut zal woorden. Die zal de eigenaars moeten wijzen op voorschriften, koste en gevolgen en die zal zich daar zeker niet populair mee maken. Terwijl de syndicus ook zijn verantwoordelijkheid heeft. Dat wordt een moeilijke situatie."

Maatschappelijke fenomenen

Projectontwikkelaar DCA was op de afspraak met Mies Willemsen die getuigt: "Wij zien de markt van appartementen en mede-eigendom zeker nog groeien. Zowel voor jongeren als voor senioren. En we proberen zelfs in onze projecten werk te maken van een goede mix van alle leeftijden en profielen."

"The microwave generation" zegt Yves Teunissen van KOOKHUIS met een knipoog. Want er zijn inderdaad serviceflats op komst voor jongeren die geen zin hebben om zelf te koken en te zorgen. "Van de evolutie van de keuken in de woning bijvoorbeeld, hebben we het einde nog niet gezien", zegt Yves.

Download het volledige artikel

Bron:

Builders Facts - Bouwmagazine zonder muren

Bouw in de spotlight - jaargang 7 - Editie 22 - 2018