Rechtspraak

Appartementsrecht - uitgesloten AV - berging afzonderlijk verkocht

REA Limburg Afd. Tongeren 12 december 2016 zp
Appartementsrecht - uitgesloten AV - berging afzonderlijk verkocht

Appellant was oorspronkelijk eigenaar van een kavel die bestond uit een appartement en een kelder. Hij verkocht het appartement en bleef zelf eigenaar van de kelder.

De rechtbank stelt vast dat de kelders en de appartementen zowel in de akte van 2004 als in de akte van 2009 als aparte private kavels worden vermeld.

(...) 

De basisakte van 2004 bepaalt evenwel ten aanzien van de kelders dat zij dienen verbonden te blijven aan een privatieve kavel op het gelijkvloers of de verdiepingen : "De kelders mogen alleen vervreemd, verhuurd of ter beschikking gesteld worden van eigenaars, huurders of gebruikers van een privatieve kavel op het gelijkvloers, of op de verdiepingen van het gebouw Ook ten aanzien van deze bepaling houdt de akte van 2009 geen wijziging in.

Bijgevolg mogen alleen eigenaars van een appartement een kelder huren, er eigenaar van zijn of deze ter beschikking hebben. Appellant voldeed na de verkoop van zijn appartement niet meer aan deze voorwaarde uit de basisakte, die deel uitmaakt van de statuten en tot naleving waarvan de privatieve eigenaars zich verbonden hebben.

In 2010 is een nieuwe basisakte opgesteld ter aanpassing aan de nieuwe wet op de appartementsmede-eigendom (...) 

Deze nieuwe akte schept duidelijkheid omtrent de verhouding tussen enerzijds de aparte aanduiding van de kelders als afzonderlijke kavels en anderzijds de reeds vermelde clausule dat enkel eigenaars van een privatieve kavel op het gelijkvloers of verdieping in aanmerking "Het verhuren van gedeelten van kavels is verboden. Een kelder, of een andere aanhorigheid, mag eventueel onafhankelijk van de kavel waarvan zij een onderdeel vormen, verhuurd worden, doch op voorwaarde dat de verhuring gedaan wordt ten voordele van een bewoner van het gebouw, garages- en autostandplaatsen kunnen ook verhuurd worden aan bewoners.

 In dit artikel wordt aldus uitdrukkelijk vermeld dat de kelders een aanhorigheid, een onderdeel zijn van een kavel. Dit betekent dat enkel eigenaars van een appartement of handelsgedeelte een kelder in eigendom kunnen hebben en als zij de kelder afzonderlijk wensen te verhuren wordt bepaald, dat enkel een bewoner van het gebouw hiervoor in Deze bepaling maakt duidelijk dat de kelders niet als aparte kavels worden beschouwd, dat zij noodzakelijk verbonden dienen te zijn aan een appartement of handelseigendom binnen het gebouw (...) 

Dit betekent dat appellant, hoewel hij binnen het kader van zijn eigendomsrecht zijn appartement apart kon vervreemden van zijn kelder, na deze vervreemding niet meer over een kavel beschikte in de zin van art. 577-6 $1 B.W. en hij bijgevolg geen lid meer is van de algemene vergadering en niet meer aan de beraadslagingen kan deelnemen, en dat deze sanctie eveneens volgt uit het gegeven dat hij de regel van de mede-eigendom (...) heeft miskend dat enkel eigenaars van een appartement over een kelder kunnen beschikken. De eerste rechter heeft bijgevolg terecht appellant uitgesloten van de algemene vergadering en beraadslagingen.

Het hoger beroep is ongegrond.
(...)" 


Hasselt 09 februari 2024 [CLaBOTS 1889]